Bielkoviny v strave majú tú výhodu, že nás na dlhší čas zasýtia a pri ich spaľovaní sa spotrebuje oveľa viac energie ako pri cukroch či tukoch. No pri téme o bielkovinách nám najskôr zíde na um tanier plný mäsa, vajíčok a mliečnych produktov než zeleniny. Faktom ale je, že aj rastlinné zdroje sú na tieto makronutrienty bohaté – dnes sa konkrétne venujeme bielkovinám v zelenine ako výživným a plnohodnotným zdrojom!
Stručne o príjme bielkovín
V našom dennom kalorickom príjme by mali bielkoviny tvoriť 2,5 – 8 % kalórií. Pri rôznych športových cieľoch, na základe zdravotného stavu a vašich telesných predispozícií sa toto odporúčané množstvo môže líšiť, a to 3 – 4-násobne.
Pestrá strava s primeraným kalorickým príjmom predpokladá aj dostatok bielkovín v organizme. Túto skutočnosť môže potlačiť nadmerný príjem ovocia, sladšej zeleniny a nevyváženej stravy s obsahom rafinovaných cukrov a soli.
Azda ako najväčší problém pri bielkovinách v zelenine je to, či ide o ich kompletný, plnohodnotný zdroj. To závisí od toho, či na ich vytvorenie sa spojili všetky nevyhnutné esenciálne aminokyseliny. Bielkoviny v zelenine sú vo všetkých svojich esenciálnych prvkoch, niektorých je až nadbytok (napr. pri mrkve, šaláte, špenáte).
Ktorá zelenina je najlepším zdrojom bielkovín?
V zelenine je približne 20 % bielkovinových kalórií. V zastúpení je niekde medzi obilninami (10 – 13 %) a strukovinami (25 – 28 %).
Na najvyšších priečkach zostáva špenát, brokolica, žerucha, karfiol, kučeravý kel a hrach (v gastr. považovaný za zeleninu, v botan. za ovocie). Tu je obsah bielkovín na rozmedzí 40 – 45 %.
Ako prispieva našej kondícii zelenina s vysokým podielom bielkovín?
Pri špenáte môžeme hovoriť o skutočne vysokom podiele bielkovín – 3 g bielkovín na 100 g. (Pre porovnanie čerstvá brokolica až 4 g bielkovín na 100 g pri zvýšenom podiele mangánu a draslíka).
Viac ako 90 % obsahu špenátu tvorí voda. Pozor ale, špenát je zároveň bohatým zdrojom sacharidov. Obsahuje ďalej vitamíny skupiny A až C. Patrí k prostriedkom na ochranu zraku a kontroly hladiny cukru.
Žerucha nám poskytne až 17 minerálnych látok a vitamínov, pričom obsahuje 2 g bielkovín na 100 g. U nás však nepatrí k bežne vysádzaným a ani zaraďovaným zeleninám do jedálničkov. To je ale na škodu, keďže ju za pár minút použijete v šalátoch, krémoch alebo v omáčkach. Viac o žeruche nájdete v tomto videu!
3 g bielkovín na 100 g získame aj z kapustovitej zeleniny. Zaraďujeme ju k výdatným zdrojom vitamínov skupiny B, vápnika a draslíka. O niečo menej bielkovín si doprajeme z hlávkového šalátu. Ten nám na oplátku poskytne dôležité vitamíny krásy, zdravia pokožky a očí.
Elektrolyty zohrávajú v našom tele nenahraditeľnú úlohu, najmä pre športovcov a aktívnych ľudí. Sú to minerály, ktoré majú elektrický náboj a sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Podporujú svaly, nervy, hydratáciu a rovnováhu telesných tekutín. Bez nich by náš organizmus nedokázal fungovať optimálne. Poďme sa bližšie pozrieť na to, čo sú elektrolyty, prečo sú dôležité a ako ich dopĺňať.
Zobraziť celý článok
Body Mass Index (BMI) je populárny ukazovateľ, ktorý môže poskytnúť základný obraz o vašej telesnej hmotnosti v pomere k výške. Napriek jeho rozšírenosti a jednoduchému použitiu však BMI nie je univerzálnym riešením. Článok sa pozrie na význam BMI, jeho limity a alternatívy, ktoré môžu poskytnúť presnejší obraz o vašom zdraví.
Zobraziť celý článok
Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.