Bielkoviny v zelenine – v ktorých zdrojoch je ich najvyššie zastúpenie?

Bielkoviny v strave majú tú výhodu, že nás na dlhší čas zasýtia a pri ich spaľovaní sa spotrebuje oveľa viac energie ako pri cukroch či tukoch. No pri téme o bielkovinách nám najskôr zíde na um tanier plný mäsa, vajíčok a mliečnych produktov než zeleniny. Faktom ale je, že aj rastlinné zdroje sú na tieto makronutrienty bohaté – dnes sa konkrétne venujeme bielkovinám v zelenine ako výživným a plnohodnotným zdrojom!

Stručne o príjme bielkovín

V našom dennom kalorickom príjme by mali bielkoviny tvoriť 2,5 – 8 % kalórií. Pri rôznych športových cieľoch, na základe zdravotného stavu a vašich telesných predispozícií sa toto odporúčané množstvo môže líšiť, a to 3 – 4-násobne.

Pestrá strava s primeraným kalorickým príjmom predpokladá aj dostatok bielkovín v organizme. Túto skutočnosť môže potlačiť nadmerný príjem ovocia, sladšej zeleniny a nevyváženej stravy s obsahom rafinovaných cukrov a soli.

Bielkoviny či proteíny si môžete kúpiť v našom eshope

Azda ako najväčší problém pri bielkovinách v zelenine je to, či ide o ich kompletný, plnohodnotný zdroj. To závisí od toho, či na ich vytvorenie sa spojili všetky nevyhnutné esenciálne aminokyseliny. Bielkoviny v zelenine sú vo všetkých svojich esenciálnych prvkoch, niektorých je až nadbytok (napr. pri mrkve, šaláte, špenáte).

Ktorá zelenina je najlepším zdrojom bielkovín?

V zelenine je približne 20 % bielkovinových kalórií. V zastúpení je niekde medzi obilninami (10 – 13 %) a strukovinami (25 – 28 %).
Na najvyšších priečkach zostáva špenát, brokolica, žerucha, karfiol, kučeravý kel a hrach (v gastr. považovaný za zeleninu, v botan. za ovocie). Tu je obsah bielkovín na rozmedzí 40 – 45 %.

Ako prispieva našej kondícii zelenina s vysokým podielom bielkovín?

Pri špenáte môžeme hovoriť o skutočne vysokom podiele bielkovín – 3 g bielkovín na 100 g. (Pre porovnanie čerstvá brokolica až 4 g bielkovín na 100 g  pri zvýšenom podiele mangánu a draslíka).

Viac ako 90 % obsahu špenátu tvorí voda. Pozor ale, špenát je zároveň bohatým zdrojom sacharidov. Obsahuje ďalej vitamíny skupiny A až C. Patrí k prostriedkom na ochranu zraku a kontroly hladiny cukru.

Žerucha nám poskytne až 17 minerálnych látok a vitamínov, pričom obsahuje 2 g bielkovín na 100 g. U nás však nepatrí k bežne vysádzaným a ani zaraďovaným zeleninám do jedálničkov. To je ale na škodu, keďže ju za pár minút použijete v šalátoch, krémoch alebo v omáčkach. Viac o žeruche nájdete v tomto videu!

3 g bielkovín na 100 g získame aj z kapustovitej zeleniny. Zaraďujeme ju k výdatným zdrojom vitamínov skupiny B, vápnika a draslíka. O niečo menej bielkovín si doprajeme z hlávkového šalátu. Ten nám na oplátku poskytne dôležité vitamíny krásy, zdravia pokožky a očí.

Dobrú chuť! :)

Produkty v článku

Súvisiace články

Ktoré svalové partie sa najlepšie cvičia spolu?

Ktoré svalové partie sa najlepšie cvičia spolu?

Neexistuje správny alebo nesprávny spôsob, ako si vytvoriť tréningový plán na posilňovanie. Spojiť určité svalové partie však môže pomôcť zvýšiť efektivitu vašich tréningov. Zobraziť celý článok

Ako zlepšiť silu úchopu

Ako zlepšiť silu úchopu

Zlepšenie sily úchopu je rovnako dôležité ako posilňovanie veľkých svalových skupín, ako sú bicepsy a sedacie svaly. Sila úchopu určuje, ako pevne a bezpečne dokážete udržať veci a aké ťažké predmety môžete uchopiť. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.