Čo pomáha na svalovicu?

Zamakali ste si v posilňovni a teraz vás trápi svalová horúčka? Svalovica nie je prejavom vašej slabosti, ale naopak, adaptáciou organizmu na zvýšenú záťaž. Bolesti po cvičení pri vyššej intenzite dokazujú, že vám žiadny tréningový plán nie je ľahostajný a že sa vo svojich limitoch chcete ďalej posúvať. Ale všetkého s mierou, keďže svalovicu nemožno jednoznačne považovať ani za prejav úspešného tréningu!

Prečo vzniká svalovica?

Faktom je, že bolesť po náročnom tréningu pociťujeme až po 24 – 36 hodinách. Ide o oneskorenú svalovú citlivosť ako prejav preťaženia svalov. V dôsledku toho vznikajú mikrotrhliny v svalových vláknach, čo podnecuje zápaly. Tie sa dostavia postupne, teda až po niekoľkých hodinách. Trvajú len dočasne, svaly postupne zrastajú a spevňujú sa.

Svalovici sa nedá úplne vyhnúť, ale zaručenými trikmi aspoň zmierniť jej bolestivé prejavy. Zväčša býva, že aktívni (profesionálni) športovci majú už prah bolesti a preťaženia svalov posunutý oveľa ďalej. Aj keď absolvujú efektívny tréning, zaradia do svojho programu nový šport s iným typom záťaže, bolesť jednoducho nepociťujú. To však neznamená, že stagnujú!

Svalovica je fajn, pretože podporuje rast svalov?!

Pre toto sa vám rozhodne neoplatí prežívať bolesť! K rastu svalov dochádza pri každom efektívnom a správne odvedenom tréningu. Skôr ide o to, že pri svalovej záťaži sa zvyšuje vylučovanie rastového hormónu. Ten by sme mali pre svoje telo maximálne využiť a po tréningu nekonzumovať zdroje sacharidov!  

Ako zmierňovať príznaky svalovice?

Všetko závisí od intenzity bolesti. Ak zmeny vo svaloch pociťujeme len pri miernej, slabej bolesti, tak s tréningom a potréningovou výživou môžeme pokračovať podľa plánu. Pri zvýšenej, na dotyk bolestivej svalovici prechádzame do športovej aktivity pri nízkej intenzite, uprednostňujeme kardio tréning na bicykli, pri krátkych prechádzkach, na bežiacom páse alebo počas behu s pulzovou frekvenciou do 130.

Doprajeme si cvičenie z programu pilates alebo joga, cvičíme partie, ktoré svalovica nepostihuje, no hlavne sa snažíme postupne rozhýbať, nie sa dostať do väčších bolestí.
Viete, že na zmiernenie svalovice sa treba venovať aj tzv. aktívnemu izolovanému strečingu? Jeho podstatou je izolovať sval, ktorý chcete natiahnuť, ale ešte predtým účinne stiahnuť opačné svaly. Len tak získate priestor pre uvoľnenie cielených svalov a ich izolované natiahnutie. To zopakujeme cca. 10-krát.

Domáce tipy na zmiernenie svalovice

Po presilení odporúčame prehriate svaly ochladzovať v sprche, dopriať si masáž pomocou penového valca, zvýšiť príjem vody a v strave si dopriať zdroje bielkovín a antioxidantov na regeneráciu svalov (mliečne výrobky, vajíčka, strukoviny, huby, 3 omega mastné kyseliny, BCAA, vitamín C a magnézium). Nezabúdame ani na 6 – 8 hod. spánok a aktívny relax v prírode.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

V tomto článku sa pozrieme na otázku koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí, pretože pri tejto otázke panuje veľa mýtov a poloprávd. Čítajte ďalej. Zobraziť celý článok

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu slúži na meranie energetickej potreby tela, zistíte aké množstvo kalórií potrebujete denne na udržanie aktuálnej hmotnosti. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.