Čo je BCAA?
Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok
Život si treba osladiť, a to tak, aby telo získalo dostatok energie a metabolicky správne fungovalo. Jedným z takých „sladších“ zdrojov je hroznový cukor. Zatiaľ čo jedni ho majú stále pri sebe, iní po ňom siahajú výlučne pri zvýšenej fyzickej a psychickej záťaži. Jeho účinky vyplývajú zo základnej sacharidovej povahy, s ktorou úzko súvisí optimálne množstvo a dávkovanie. Na to aj na špecifické situácie, kedy hroznový cukor prijímať, sa zameriame už v tomto príspevku!
Hroznový cukor je vlastne glukóza, teda pri výbere tohto výživového doplnku sa často stretávame s pojmom glukóza hroznový cukor. Patrí k jednoduchým formám cukrov (sacharidov), pri ktorých telo získava rýchlu a účinnú formu energiu. Výhodou tohto glukózového cukru je, že sa náhle dostáva do krvného obehu a dokáže vyživovať.
Pozor na to, že je rýchlo využiteľným a stačí mierne zvýšenie na aktivite a jeho zásoby treba doplňovať. Hroznový cukor taktiež nie je žiadnym cukríkom a neužívame ho podľa svojich predstáv. Odporúča sa len v situáciách, keď nemáme dostatok energie z jedla.
V našej ponuke nájdete hroznový cukor EXTRIFIT DEXTROSE 100
V zložení hroznového cukru nemôžeme teda očakávať nič iné ako len jednoduchý cukor s nižšími sladivými účinkami. Dostupný je vo forme D-glukózy a v účinkoch je množstvo rozdielov medzi hroznovým a bežným „rafinovaným“ cukrom.
Cukor ako cukor, no určite tomu za pravdu nedávame. Zjednodušene povedané – z klasického bieleho cukru získava naše telo iba množstvo krátkodobej energie a jeho ukladanie do zásob. Neprosieva ani našej kondícii, ani zdraviu. Oproti tomu hroznový cukor zdravie posilňuje už len tým, že ako jednoduchá forma zdvíha obsah cukru v krvi a pri fyzickej záťaži ho telo vie efektívne využívať. Neničí svaly, ale ťaží zo zásob z hroznového cukru. Taktiež nie je záťažou ani pre tráviaci trakt.
Ďalšie pozitívne účinky konzumácie hroznového cukru súvisia s:
Čo sa týka užívania hroznového cukru počas tréningov, tak je najlepšie dodať ho telu hneď po cvičení. Myslíme na to, aby regenerácia svalov prebehla úspešne a nedochádzalo tak k náhlym stratám na bielkovinách. Jednoducho, ak telo signalizuje, že má nedostatok cukru, začne ako hlavný zdroj energie využívať bielkoviny.
Hroznový cukor treba skutočne užívať iba vtedy, keď máme nedostatok energie. Inak jeho náhle navýšenie podporuje ukladanie kalórií ako tuku. V prípade, že hroznový cukor podnieti kolísanie hladiny krvného cukru, dokážeme pociťovať hlad, a tak sa opäť dostávame do začarovaného kruhu.
Venujeme sa dávkovaniu hroznového cukru pri zvýšenej námahe. Vtedy môžeme hovoriť aj o 120 g v 3 dávkach, pričom za hodinu neprekračujeme 30g odporúčaného množstva cukru.
Jednou z možností je konzumovať hroznový cukor priamo, najčastejšie v rozpustnej práškovej podobe alebo ako „cukríky“ s obsahom základných vitamínov a antioxidantov.
V podobe „sladkosti“ si ho vychutnávame aj v takom bežnom recepte, akým je príprava muffín. Často sa využíva pre inakosť polevy, chutné zavŕšenie, kde ho pri množstve 1,5 hrnčeka kombinujeme s mandarínkovou alebo pomarančovou šťavou a kôrou.
Pravdou je, že hroznový cukor sa v bežnej domácej kuchyni využíva len ojedinele. Je málo sladký, a preto ho treba spotrebovať viac ako pri iných sladidlách. Dobre však zvýrazňuje chuť mliečnych nápojov, pudingov a kašovitých jedál.