Kedy piť proteín pri chudnutí?

Vo svete športu a fitness je úplne bežné piť na zdravie, krásu a kondíciu. Dôležitú úlohu v tom zohrávajú aj proteínové výživové doplnky. Z množstva dostupných vyberáme obľúbené proteíny pri chudnutí. Aj tie ďalej rozlišujeme na základe typu, účinkov, použitia a dávkovania. Tieto kritériá umožňujú lepšie sa orientovať v sortimente, vďaka čomu bude chudnutie efektívnejšie.

Ktoré sú najlepšie proteíny pri chudnutí?

Pri chudnutí je podstatným kritériom vyšší obsah proteínov v porovnaní s minimálnym zastúpením cukrov a tukov.

Všeobecne každý proteín pri chudnutí má zabezpečovať 3 významné úlohy:

  • Ochrana a regenerácia pre svaly
  • Dlhodobé zasýtenie
  • Náročný metabolizmus bielkovín, v dôsledku čoho sa spotrebuje viac energie a prebieha efektívnejšie spaľovanie.

Za najlepšie proteíny pri chudnutí tak považujeme srvátkové. Pri srvátke je prínosom jej výborná biologická dostupnosť a stráviteľnosť. Vo fáze chudnutia oceníme jej nutričné kvality v podobe náhrady za jedno „menšie“ jedlo počas dňa. Srvátka ďalej zlepšuje trávenie a stojí za úspešnou regeneráciou svalových vlákien.

Viete, že vyšší podiel svalovej hmoty nie je len výsledkom „naberania“, ale ďalej podporuje zvýšený energetický výdaj? Platí, že čím viac svalovej hmoty, tým je vyšší aj bazálny metabolizmus, teda energia na zabezpečenie životne dôležitých funkcií.

 

Presnejšie medzi srvátkovými je najlepším odporúčaným proteínom izolát. Obsahuje viac ako 90% bielkovín a je vhodný aj pri intolerancii na laktózu.

Aké sú hlavné zásady v užívaní – dávkovaní a načasovaní proteínov na chudnutie?

Predovšetkým treba vedieť, koľko bielkovín prijať, keď sa aktívne venujeme športu. V tejto fáze sa odporúča cca 2 – 2,2 g bielkovín na 1 kg hmotnosti. Ďalšou dôležitou zásadou v užívaní proteínov je rozdeliť dávku na niekoľko menších. Tým sa sleduje efektívnejšia vstrebávateľnosť.

 

Prečítajte si: Je tento proteín vhodný do diéry?

Kedy piť proteín pri chudnutí?

Dobrá rada

rozdeľovať odporúčanú dennú dávku do niekoľkých menších má zvlášť významné postavenie u proteínov na chudnutie. Teda najlepší čas, kedy piť proteín pri chudnutí, je počas celého dňa. Pravidelné zásobovanie tela bielkovinami podporuje spaľovanie tukov, ale minimálne straty na svalovej hmote.

Významné intervaly, kedy piť proteín pri chudnutí

Priebežne počas dňa znamená bližšie rozlišovať aj užívanie a účinky proteínov pred a po tréningu.

  • Pred tréningom - sa odporúča užívať rýchlostráviteľné proteíny. Tie majú obsahovať okrem srvátkovej bielkoviny aj mliečnu a sójovú. Zabezpečujú postupné uvoľňovanie bielkovín, a tým aj lepšiu regeneráciu svalov po tréningu.
  • Po tréningu – je to pravdepodobne najlepšia fáza vstrebávania proteínov. Konkrétne tak 30 min po tréningu. Odporúčané sú srvátkové proteíny po náročnom športovom výkone.

Užívanie proteínu na chudnutie medzi hlavnými a vedľajšími dennými jedlami

  • Raňajky – proteínové raňajky naštartujú metabolizmus a doplnia tie živiny, ktoré telu hneď po zobudení chýbajú. Kľúčové sú pre dlhodobé zasýtenie.
  • Medzi jedlami alebo s jedlami? – závisí aj od toho, ako často jeme a či je v každej porcii zahrnutý kvalitný zdroj bielkovín. Proteínové doplnky majú obzvlášť významné postavenie medzi raňajkami a obedom a obedom a večerou.
  • Večera, resp. proteíny pri chudnutí tesne pred spaním – telo treba na noc vybaviť dostatočnou zásobou proteínov. Aby organizmus nehladoval, odporúčané sú proteíny s pozvoľným uvoľňovaním. Skvelou kombináciou sú kazeínové a srvátkové proteíny.

Viac aj na:
https://www.health.com/protein-powder-weight-gain-8399844

Produkty v článku

Súvisiace články

Proteínové wafle s múkou ale aj bez múky

Proteínové wafle s múkou ale aj bez múky

Proteínové wafle vám poskytnú potrebnú dávku bielkovín a zároveň potešia chuťové poháriky. Ponúkame vám tri recepty na proteínové wafle. Zobraziť celý článok

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu slúži na meranie energetickej potreby tela, zistíte aké množstvo kalórií potrebujete denne na udržanie aktuálnej hmotnosti. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.