Vysvetlenie podstaty odvodnenia tela

To, čo telo stráca pre svoje optimálne fungovanie, nevyhnutne potrebuje doplniť. Tou najcennejšou je voda, ktorá vyživuje ako naše fyzické zdravie, tak má nemalé pozitívne účinky aj na duševnú pohodu. Nie je len potrebnou, ale doslova nevyhnutnou. Je až paradoxom, že tak „lacný a dostupný“ zdroj často podceňujeme. V dôsledku toho hrozí telu dehydratácia, inak povedané odvodnenie organizmu.  

Odvodneniu zabránime pravidelným pitným režimom

Každým zníženým príjmom vody môžeme ohroziť svoje telo dehydrovaním. Ideálne by sme medzi výdajom a príjmom tekutín mali udržiavať rovnováhu a zabrániť, aby vôbec nedošlo k pocitu smädu. Odporúčané množstvo prijatých tekutín sa u každého líši v závislosti od veku, pohlavia, fyzického výkonu a hmotnosti. Všeobecne vypočítavame odporúčanú spotrebu vody za deň v prepočte 0,5 l na 15 kg hmotnosti.

Viete, že jednotné zásady neexistujú ani v odporúčaniach v príjme tekutín? Dnes už rozlišujeme medzi európskym a americkým pravidlom a taktiež je rozdiel v tom, či do pitného režimu zahrňujeme aj vodu zo stravy alebo len čisté tekutiny.

 

Náš tip – využívajme to, čo máme na dosah a je zároveň najlacnejším a jedným z najzdravších verzií pitného režimu. Je to čistá voda. Aj keď sú situácie, kedy nestačí. Samotné odvodnenie najmä pri náročných fyzických výkonoch so sebou zmýva nielen vodu, ale aj minerály a vitamíny z tela. Riešením sú nápoje s elektrolytmi, tzv. iontové nápoje.

Pozrite si našu ponuku iontových nápojov.

Odvodnenie ako zdravotný problém alebo aké sú jeho najčastejšie príznaky?

Prečo sa vôbec v dnešnom modernom svete necháme dehydrovať? Prvotným problémom môže byť naša vyťaženosť, záujem o úplne iné veci než je zdravý životný štýl. Boli časy, keď téma zdravého pitného režimu nám priam „tiekla z kohútika“. Možno sme sa jej až „presýtili“ a po veľkom „mediálnom boom“ túto situáciu zľahčujeme. Nech je tomu akokoľvek, odvodnenie ako dehydratácia spôsobuje vážne zdravotné komplikácie.

Vysvetlenie podstaty odvodnenia tela - dehydratácia

Pozor! Už pri náhlej strate 3% telesnej hmotnosti hrozia prvotné príznaky odvodnenia. Podľa závažnosti rozlišujeme slabú, miernu až ťažkú formu. Pri strate 10% telesnej hmotnosti nám hrozí dokonca kolaps organizmu a smrť.

Medzi najčastejšie príznaky odvodnenia patrí:

  • Smäd
  • Sucho v ústach
  • Suché, popraskané pery
  • Únava, bolesť hlavy, závrate
  • Tmavý moč
  • Problémy s dýchaním
  • Svalové kŕče

Aké sú závažnejšie dôsledky odvodnenia?

Prvotným varovným signálom pri odvodnení organizmu je smäd a sucho v ústach. Zabránime mu dúškom vody, inak sa problém dokáže vyhrotiť. V prípade, že sme vystavení nadmernému teplu alebo teplotu tela zvyšujeme fyzickým výkonom, problém nepodceňujme.

Zatiaľ čo pre miernu dehydratáciu sú typické problémy so sústredenosťou, dýchaním, svalovou vytrvalosťou, pri ťažšej forme je ohrozená termoregulačná schopnosť, klesá krvný tlak a zvyšuje sa tepová frekvencia.

Tak ako je odvodnenie zdravotným problémom, tak sa telu zažiada pri nadmernom zadržiavaní vody. Vtedy, naopak, zisťujeme, ako telo odvodniť a čo je na to najlepšie.

Vysvetlenie podstaty odvodnenia tela - dehydratácia

Čo na odvodnenie organizmu?

Problém zadržiavania vody v tele často súvisí s nekvalitnou stravou v podobe nadmerného príjmu solí, cukru alebo alkoholu. Príčinou môže byť aj nezáujem o šport, nadváha, sedavé zamestnanie či stres a nedostatok regenerácie.

Najlepšie domáce lieky na odvodnenie organizmu nachádzame pri úprave stravy, do ktorej zaraďujeme vodu (lebo si ju telo inak ukladá) a vlákninu. Dôležité je využívať silu prírody, dopriať si bylinné preparáty ako napr. čaje z mäty, moringa čaje alebo detoxikačný zelený čaj. V rámci výživových preparátov telu dožičíme draslík a horčík. Pravidelne využívame lymfomasáže na odbúravanie škodlivín a nadmernej vody z tela.  

Zdroj:
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/nutritional/dehydration

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.