Ako cvičiť v letných horúčavách?

Leto je obdobím, keď si oveľa viac všímame svoje telo a zmeny na ňom. Proti tým negatívnym najčastejšie bojujeme športom, resp. zvýšenou fyzickou záťažou. Toto rozhodnutie treba podporovať a šíriť ďalej, no rovnako aj riziká spojené so športovaním v lete. Šport v lete nie je výstrahou, ale výzvou, ku ktorej pristupujeme maximálne zodpovedne.

So športom v lete sa ľudské telo vyrovnáva postupne

Veľmi nebezpečné na celej veci je, keď so športom začíname v lete, v čase extrémnych horúčav. Naše telo ešte ani nie je zvyknuté na zvýšenú telesnú záťaž, nieto na jej kombináciu s pohybom za nadmerného tepla. Nejde ale o nič nemožné, dôležité je sledovať signály vlastného tela a včas na ne reagovať.

Termoregulácia a pitný režim  

Termoregulácia je pre ľudský organizmus prirodzený samoregulačný proces. Zdravé ľudské telo dokáže pohotovo reagovať na zvýšený chlad, ale aj na teplotu tela. Pozor ale, šport je záťažovou situáciou, ktorá so sebou nesie preventívne opatrenia. Jedným z nich je reakcia na zohriatie tela a s tým spojená nadmerná produkcia telesného potu.

Prečítajte si: Ako na pitný režim?

Ľudský pot v športovej oblasti nesie viaceré významy

Predovšetkým pozitívne, keďže vzniká v dôsledku regulácie tepelnej energie v organizme. Pri športe je obzvlášť považovaný ako „chladič“ pre elimináciu nadmerného tepla.

Viete, že samotný ľudský pot neochladzuje len na povrchu tela (na koži), ale aj na cievnych zakončeniach, na tých ktoré sú v tesnej blízkosti s pokožkou?

 

To, že ľudský pot ochladzuje, je už pomerne známe. Pri športe v lete viac dbáme na to, aké by bolo, keby sme sa nepotili, resp. čo by sa mohlo stať v súčinnosti s nepriaznivými okolnosťami. Pri športe v lete ich môže podnecovať nadmerná vlhkosť vzduchu alebo nekvalitné, málo vzdušné oblečenie a iné fitness doplnky, akými môže byť pokrývka hlavy, slnečné okuliare a dostatočná hydratácia pokožky opaľovacími prípravkami.  

Znehodnotený chladiaci efekt potom dokáže zastaviť vyparovanie, a tým zvýšiť telesnú teplotu, pri ktorej sa organizmus doslova prehrieva alebo kolabuje, či dokonca zomiera. Smrteľnou je telesná teplota nad 42°C pri slabom prietoku krvi. To ďalej zabraňuje vyživovaniu dôležitých orgánov a opätovne je „živnou pôdou“ pre kolaps z tepla.

Ako cvičiť v letných horúčavách? Pozor na pitný režim

Čo robiť v dôsledku zvýšenej produkcie telesného potu?

1. Prijímať kvalitné športové nápoje

Počas športu v horúčavách sa ľudským potom vylučuje voda – tá sa odparuje bez ohľadu na to, či sa hýbeme alebo nie, no pri záťaži tela o to viac.

Všeobecne zdravý ľudský pot obsahuje:

  • Vodu (v niektorých prípadoch až viac než 99%)
  • Draslík
  • Sodík
  • Chlór

Pozor, obsah ľudského potu pri nadmernom vyparovaní teda súvisí so stratou iónov prirodzene sa nachádzajúcich v tele. Ióny do tela skvelo dopĺňajú iontové nápoje počas športu v odporúčanom objeme 200 ml. Prospešné pre telo sú najmä tie, ktoré okrem minerálov fungujú ako zdroje sacharidov.  

Pozrite si našu ponuku iontových nápojov

2. Dbať na zvýšený príjem čistej vody

Pri športe telo dokáže stratiť až 1l potu z pokožky na ploche niekedy menšej než 1 m2. To je dostatočný dôvod napiť sa každých 10 – 15 minút počas aktívneho tréningu, ale o pitný režim dbať už pred tréningom, keď si v ňom naplánujeme príjem pol litra vody.

Šport telu prospieva aj v lete. Ozaj každý?

Všeobecne nemožno zavrhovať žiadny šport v lete. Každý možno praktizovať, ale len za opatrení pre hydratáciu a ochranu tela vhodným športovým oblečením. Odporúča sa zvážiť tréning pri teplotách nad 30°C, ale je to veľmi individuálna záležitosť. Prospešnejší je tréning v tieni. Okrem ochladzovania tela príjmom tekutín si môžeme prikladať navlhčenú šatku alebo kocky ľadu na slabiny. V lete je lepšie vyvarovať sa dlhodobým športovým aktivitám, poprípade striedať zvýšené tempo s odpočinkom.

Viac info:
https://www.npr.org/sections/health-shots/2021/07/19/1016989389/how-to-heat-proof-your-summer-workout
   

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

V tomto článku sa pozrieme na otázku koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí, pretože pri tejto otázke panuje veľa mýtov a poloprávd. Čítajte ďalej. Zobraziť celý článok

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu slúži na meranie energetickej potreby tela, zistíte aké množstvo kalórií potrebujete denne na udržanie aktuálnej hmotnosti. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.