Ste smädní po bielkovinách? Je to prirodzené, veď bielkoviny (proteíny) sú nevyhnutné pre každú zdravú bunku v tele. Vyplýva to z ich základnej stavebnej funkcie, rovnako aj z významného postavenia medzi dôležitými zdrojmi energie. Ľudské telo si jednoducho zakladá na bielkovinách pre stavebné a metabolické procesy, pre reguláciu hormonálnej sústavy a na udržanie optimálnej telesnej hmotnosti. Sme teda zodpovední za každodenný príjem bielkovín. Preto odporúčame domáce proteíny tyčinky!
Začnite deň s domácimi proteínovými tyčinkami!
Ráno začíname raňajkami. S prípravou zdravých raňajok je ale spätých mnoho mýtov, čo podnecuje k najčastejším omylom v stravovaní. Pri konzumácii zdravých raňajok nezabúdame na kombináciu bielkovín (rastlinné a živočíšne) a na komplexné sacharidy. V oblasti výživných doplnkov k strave sa spolupodieľajú na gaineroch, ale tie sa vyznačujú práve vyššou koncentráciou sacharidov než bielkovín. Dnešné raňajky si predstavujeme inak!
Viete, že mnoho dostupných receptov na domáce proteínové tyčinky potvrdzujú bohatšie zloženie sacharidov než bielkovín?
Na prípravu odporúčame:
Výhradne srvátkový proteín alebo vanilkový srvátkový proteín - 1,5 hrnčeka
Všetky ingrediencie miešame, až kým nevznikne rovnomerne tuhá zmes. Tú vyložíme na plech pokrytý papierom na pečenie. Necháme odležať v chladničke na 45 – 60 min. Potom vyberieme a tvarujeme cca. 10 rovnako veľkých tyčiniek. Môžeme si pomôcť aj rôznymi formičkami na pečenie.
Hľadáte tip na domáce proteínové tyčinky s vyváženým obsahom bielkovín a cukrov? Takéto proteínové tyčinky zasýtia na podstatne dlhší čas. Sú vhodné do práce alebo pri fyzicky namáhavých činnostiach.
Arašidové domáce proteínové tyčinky do práce
Na prípravu potrebujeme:
150 g ovsených vločiek
150 g výhradne srvátkového proteínu
50 g arašidov
100 ml mandľového mlieka
80 g arašidové maslo
Postup:
Do misy najprv pridávame tuhé až potom tekuté suroviny. To znamená, že po premiešaní vločiek, arašidov a proteínového prášku, postupne prilievame mlieko a zmes do výslednej podoby dostávame aj pomocou arašidového masla. Výsledkom by mala byť hustá zmes, rovnomerne rozložená na plechu vystlaným papierom na pečenie. Zmes ďalej potrebuje stuhnúť aspoň 2 – 3 v chladničke. Nakoniec tvarujeme tyčinky.
Viete, že domáce proteínové tyčinky možno ďalej skladovať v chladničke alebo ako mrazené bez toho, aby stratili dôležité nutričné hodnoty?
Snack domáce proteínové tyčinky
Veľmi často sa v receptoch na proteínového tyčinky objavujú ako prídavné (voliteľné) ingrediencie oriešky. Skvelým ozvláštnením receptov sú aj hrozienka, maliny alebo brusnice.
Na prípravu odporúčame:
2 hrnčeky ovsených vločiek
2 PL arašidového masla
90 g výhradne srvátkového proteínu
3 lyžice vody
2 ČL medu
Hrozienka
Postup:
Všetky suroviny spolu zmiešame. Ideálne z nich pripraviť rovnomernú zmes odležanú na cca. 30 min. v mrazničke. Cesto nesmie byť príliš lepivé. Po odležaní tvarujeme rovnako veľké tyčinky. Ideálne, keď ich skladujeme v uzatvárateľnej dóze, prípadne obalené papierom na pečenie v chladničke.
Najlepšie proteínové tyčinky pre náročných
Nesú prívlastok aj milionárske alebo kráľovské proteínové rezy. Je tomu tak pre ich bohaté zloženie klasického korpusu, plnky a polevy. Stále však ide o nutrične vyvážené spojenie.
Na prípravu:
Cesto:
80 g ovsená múka
80 g vlašské orechy
80 g výhradne srvátkový proteín
50 ml kokosový olej
50 ml mandľové mlieko
1 PL medu
Plnka:
50 ml mandľové mlieko
1 PL arašidové maslo
Hrsť datlí
Poleva:
50 g tmavá čokoláda
20 g kokosový olej
Postup:
Podľa receptu na prípravu korpusu (cesta) najprv pridávame sypké, neskôr tekuté suroviny. Aj tu máme dosiahnuť tuhšie cesto. Rovnomerne ho uložíme na plech vystlaný papierom na pečieme a zapečieme pri 180 °C na 10 minút. Po vychladnutí pripravujeme plnku, krémovú pastu, pričom nezabúdame na úplne vykôstkované datle, maslo a mlieko. Plnku rozotrieme na korpus a necháme v chladničke na 30 – 45 min. Na záver proteínové tyčinky zalejeme čokoládovou polevou. Zmes opäť uložíme do chladničky a po stuhnutí režeme na tyčinky alebo na štvorce.
Lecitín je prirodzená látka, ktorá sa nachádza v bunkových membránach všetkých živých organizmov. Aj keď sa často spája so sójou, lecitín môžeme nájsť aj v iných potravinách, ako sú vajcia či slnečnicový olej. Jeho unikátne vlastnosti ho robia jedným z najobľúbenejších výživových doplnkov pre podporu pamäte, zdravia mozgu a celkového fyzického aj mentálneho výkonu.
Zobraziť celý článok
Ranné cvičenie sa stáva čoraz populárnejším spôsobom, ako naštartovať deň plný energie a dobrej nálady. Výhodou je nielen fyzická kondícia, ale aj priaznivý vplyv na psychiku, metabolizmus a celkovú produktivitu. Ak hľadáte dôvody, prečo ráno začať pohybom, ponúkame vám niekoľko kľúčových prínosov ranného cvičenia, ktoré môžu ovplyvniť váš každodenný život.
Zobraziť celý článok
Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.