Ktoré svalové partie sa najlepšie cvičia spolu?
Neexistuje správny alebo nesprávny spôsob, ako si vytvoriť tréningový plán na posilňovanie. Spojiť určité svalové partie však môže pomôcť zvýšiť efektivitu vašich tréningov. Zobraziť celý článok
Ste smädní po bielkovinách? Je to prirodzené, veď bielkoviny (proteíny) sú nevyhnutné pre každú zdravú bunku v tele. Vyplýva to z ich základnej stavebnej funkcie, rovnako aj z významného postavenia medzi dôležitými zdrojmi energie. Ľudské telo si jednoducho zakladá na bielkovinách pre stavebné a metabolické procesy, pre reguláciu hormonálnej sústavy a na udržanie optimálnej telesnej hmotnosti. Sme teda zodpovední za každodenný príjem bielkovín. Preto odporúčame domáce proteíny tyčinky!
Ráno začíname raňajkami. S prípravou zdravých raňajok je ale spätých mnoho mýtov, čo podnecuje k najčastejším omylom v stravovaní. Pri konzumácii zdravých raňajok nezabúdame na kombináciu bielkovín (rastlinné a živočíšne) a na komplexné sacharidy. V oblasti výživných doplnkov k strave sa spolupodieľajú na gaineroch, ale tie sa vyznačujú práve vyššou koncentráciou sacharidov než bielkovín. Dnešné raňajky si predstavujeme inak!
Všetky ingrediencie miešame, až kým nevznikne rovnomerne tuhá zmes. Tú vyložíme na plech pokrytý papierom na pečenie. Necháme odležať v chladničke na 45 – 60 min. Potom vyberieme a tvarujeme cca. 10 rovnako veľkých tyčiniek. Môžeme si pomôcť aj rôznymi formičkami na pečenie.
Prečítajte si: Tipy na skvelé proteínové palacinky
Hľadáte tip na domáce proteínové tyčinky s vyváženým obsahom bielkovín a cukrov? Takéto proteínové tyčinky zasýtia na podstatne dlhší čas. Sú vhodné do práce alebo pri fyzicky namáhavých činnostiach.
Do misy najprv pridávame tuhé až potom tekuté suroviny. To znamená, že po premiešaní vločiek, arašidov a proteínového prášku, postupne prilievame mlieko a zmes do výslednej podoby dostávame aj pomocou arašidového masla. Výsledkom by mala byť hustá zmes, rovnomerne rozložená na plechu vystlaným papierom na pečenie. Zmes ďalej potrebuje stuhnúť aspoň 2 – 3 v chladničke. Nakoniec tvarujeme tyčinky.
Veľmi často sa v receptoch na proteínového tyčinky objavujú ako prídavné (voliteľné) ingrediencie oriešky. Skvelým ozvláštnením receptov sú aj hrozienka, maliny alebo brusnice.
Všetky suroviny spolu zmiešame. Ideálne z nich pripraviť rovnomernú zmes odležanú na cca. 30 min. v mrazničke. Cesto nesmie byť príliš lepivé. Po odležaní tvarujeme rovnako veľké tyčinky. Ideálne, keď ich skladujeme v uzatvárateľnej dóze, prípadne obalené papierom na pečenie v chladničke.
Nesú prívlastok aj milionárske alebo kráľovské proteínové rezy. Je tomu tak pre ich bohaté zloženie klasického korpusu, plnky a polevy. Stále však ide o nutrične vyvážené spojenie.
Podľa receptu na prípravu korpusu (cesta) najprv pridávame sypké, neskôr tekuté suroviny. Aj tu máme dosiahnuť tuhšie cesto. Rovnomerne ho uložíme na plech vystlaný papierom na pečieme a zapečieme pri 180 °C na 10 minút. Po vychladnutí pripravujeme plnku, krémovú pastu, pričom nezabúdame na úplne vykôstkované datle, maslo a mlieko. Plnku rozotrieme na korpus a necháme v chladničke na 30 – 45 min. Na záver proteínové tyčinky zalejeme čokoládovou polevou. Zmes opäť uložíme do chladničky a po stuhnutí režeme na tyčinky alebo na štvorce.