Smoothie ako súčasť športovej výživy

Smoothie si môže dovoliť každý. Je to nápoj z ovocia, zeleniny doplnený o zdroje bielkovín a tie najlepšie náhrady cukru. Patrí k obľúbeným nápojom zdravej životosprávy a svoje miesto si už vyslúžil aj v športovej výžive. Čo musí obsahovať, aby podporil efekt v bežnom dennom stravovaní, počas cvičenia a regeneráciu po tréningu? Dozviete sa už v tomto príspevku!

Čo je smoothie?     

Smoothie je špecifický nápoj, neporovnateľný ani s limonádou, ani s džúsmi. Má oveľa hustejšiu konzistenciu, no aj tak vyniká ľahkou stráviteľnosťou a rýchlym dodaním základných makronutrientov pre telo. Taktiež ho obľubujeme pre rýchlu prípravu – tradičné smoothie s 1 alebo 2 hlavnými ingredienciami pripravíme do 5 – 6 min. Smoothie si najčastejšie spájame s ovocím a zeleninou, no tradičnou surovinou je aj jogurt, mlieko kefír a ovocné šťavy. Môže byť ozdobený čokoládou alebo kúskami ovocia.

Pozrite si našu ponuku proteínov

Pozor! Odborníci na gastronómiu zdôrazňujú, že smoothie si netreba zamieňať ani s koktailmi, ani s milkshakmi. Základným účelom smoothie je osvieženie a dodanie energie – preto najvyhľadávanejšie recepty patria ovocnému smoothie (z čerstvých alebo mrazených surovín). Na tieto požiadavky sa už adaptovala aj moderná gastronómia. Vyčleňuje nielen obmedzený okruh použitých surovín na smoothie recepty, ale aj kuchynských pomocníkov (smoothie maker).

Viete, že nevyhnutnou súčasťou prípravy smoothie je mixovanie celého ošúpaného (a odkôstkovaného) ovocia a zeleniny? V mixéri sa pridáva spolu s tekutou zložkou. Na to, aby si smoothie nápoj zachovával potrebnú konzistenciu, uprednostňujeme mlieko alebo hustý ovocný džús/sirup, pričom vodu len minimálne. Možno však pridať ľadový čaj alebo kocku ľadu pre skutočné osvieženie.

Tipy na smoothie recepty   

To, akú hlavnú ingredienciu zvolíme v smoothie nápojoch, ich rozlišujeme na energetické, regeneračné, relaxačné/osviežujúce. V rámci športovej výživy ich ešte špecifikujeme na vhodné nápoje pred a po tréningu a na smoothie na chudnutie.

Trápi vás plnoštíhla postava? Chcete pomocou smoothie spaľovať tuky? V tom prípade vám odporúčame banánové smoothie na chudnutie, ktoré si pripravíte kedykoľvek počas dňa.

Smoothie ako súčasť športovej výživy

Recept na banánové smoothie:

Suroviny rozmixujeme a pre lepší pôžitok si nápoj možno ozdobiť chia semienkami alebo orieškami, poprípade ochutiť menším množstvom orechového masla. Odporúčame piť vychladené.

Viete, že banánové smoothie svojím zložením napomáha aj pre rast svalovej hmoty? Ide o zdroj proteínov, ktorému najviac vyhovuje v srvátkovej forme (spolu s nízkotučným mliekom).

Aké smoothie si pripraviť na raňajky a aké na večeru?

Je náročné vedieť nakombinovať suroviny tak, aby smoothie na raňajky bolo plnohodnotným zdrojom energie na celé dopoludnie. Zároveň má obsahovať všetky dôležité živiny v optimálnom pomere. Smoothie by malo pozostávať z 60 % ovocia a 40 % zeleniny, pričom ho dopĺňame o zdroje proteínov a dekorujeme plodinami bohatými na zdravé tuky (avokádo, oriešky).

Poznáme však aj multifunkčné smoothie, ktoré sa môže konzumovať kedykoľvek v priebehu dňa. Tak si vieme dopriať smoothie na večeru bez akýchkoľvek výčitiek. Môže ísť napr. o tzv. zelené smoothie plné základných živín, ktoré telo prečisťuje a napomáha v boji so zápalovými procesmi.

Nemáte radi špenát? V smoothie nápoji si ho obľúbite, keď ho obohatíte o kiwi a banán. Tento typ je skutočne univerzálnym, možno ho riediť džúsom alebo trochou vody. V kombinácii s mliekom či jogurtom ho už skôr zaraďujeme k smoothie na raňajky.

Prečítajte si: Tipy na skvelé proteínové palacinky

Aké smoothie pred a aké po tréningu?

Tu platia tieto zásady – pred tréningom potrebuje telo zdroje sacharidov, čo v praxi znamená vyhľadávať smoothie so zdravou náhradou cukru. Pred tréningom sú vhodné ovocné alebo ovocno-zeleninové, po tréningu už potrebujeme aj zdroje proteínov na ochranu a zregenerovanie svalovej hmoty.

Ovocné smoothie pred tréningom:

  • 1,5 pohára malín (alebo jahôd)
  • 1 pohár hrozna
  • Javorový sirup
  • Voda

Do mixéra vložíme najprv tekuté, potom tuhé zložky. Rozmixujeme. V prípade smoothie po tréningu možno využívať aj rovnaké druhy ovocia doplnené o mliečnu zložku, poprípade aj o gainerovú prísadu.

Viac info:
https://www.modernhoney.com/6-healthy-superfood-smoothies/

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.