Význam kortizolu pre naše telo a tréning

Zjednodušene povedané – všetkého veľa škodí, čo možno aplikovať aj na význame kortizolu pre ľudské zdravie a kondíciu. Kortizol patrí k tzv. stresovým hormónom, ktoré produkuje kôra nadobličiek. V zaťažujúcich a stresových situáciách plní jednu z hlavných úloh. Spolu s hormónom adrenalín a noradrenalín sa podieľa na ochrannej funkcii pre fyzické a duševné zdravie.

Kortizol a špecifické vyrovnávanie sa so stresom

Hormón kortizol nemožno jednoznačne označiť ako „dobrý“ ani ako „zlý“. Faktom je, že dostáva telo do pohotového stavu, ako sa vyrovnať so stresom. V prvom kroku zaktivizuje funkčné obranné mechanizmy – v primeranej intenzite a v správnom množstve vylučovaného kortizolu sa podieľa na metabolických a imunitných procesoch, na zápalových a alergických reakciách pre telo. V opačnom prípade sa hormón kortizol prejavuje ako škodlivý, nebezpečný.

Pozor! Nezdravé pôsobenie kortizolu má jeden zo svojich pôvodov vo väzbe na takmer každú ľudskú bunku. Pri zvýšenej hladine v rozličných intenzitách ovplyvňuje základné biochemické procesy – tie akoby „mali na výber“. V ideálnom prípade ich posilní a stresom získavame „novú“ energiu. Môže ale dôjsť k spomaleniu až úplnému zastaveniu – jednoducho ich na istý čas „označí“ ako nepotrebné (napr. imunitný, reprodukčný, tráviaci alebo vylučovací mechanizmus).

Viete, že stres je tak špecifickou situáciou a zároveň reakciou, po ktorej potrebuje telo okamžite zregenerovať a oddýchnuť? Prejavuje sa totiž fyzickým aj emočným napätím v podobe útoku, obrany alebo úteku. Tento stav z dlhodobého hľadiska je nezdravý. Pociťujeme pri tom napätie vo svaloch, zrýchlenú srdcovú frekvenciu, dýchanie, kolísavý tlak a antidiuretické účinky.

Pozor na kolísavé hladiny kortizolu v tele!

Všeobecne sa za optimálne hladiny kortizolu považujú okolo 30 mg dennej produkcie. V zdravom tele sú vysoké dávky ráno a poludní, neskôr až do večera postupne klesajú. Ako sme spomínali, pre telo je rovnako nebezpečný nadbytok aj nedostatok kortizolu.

Pri častom a dlhodobom vystavovaní tela záťaže dochádza k psychickým poruchám a z fyzických zmien je najohrozujúcejšou obezita, hypertenzia, cukrovka a ženské problémy.

Odborník radí!

Vo vzťahu k športu vysoká hladina kortizolu sa neosvedčuje už len pre zníženú schopnosť spaľovať tuky a zároveň pre svalovú slabosť. Tú bližšie určuje znížená schopnosť svalov prijímať aminokyseliny a potláčaná absorpcia vápnika. V tele dochádza k proteínovému katabolizmu.

Taktiež ani nízke hladiny neprospievajú pri športovaní, keďže vedú k chronickej únave, svalovému vyčerpaniu a tráviacim ťažkostiam.

Význam kortizolu pre naše telo a tréning

Ako zabezpečiť zdravé hladiny kortizolu v tele?

Odporúčame kombináciu tromi základnými spôsobmi:   

  • zmenou životného štýlu
  • stravou
  • doplnkami výživy

Pri zmene životného režimu odporúčame ako prvé naučiť sa rozpoznať stresové situácie. Nehľadať ich v situáciách, kde sa objektívne nevyskytujú. Tam, kde kortizol a stres pôsobí, reagovať okamžite, ale s ohľadom na svoje zdravie a kondíciu.

Základnou podmienkou je udržiavať zdravý spánkový biorytmus, relaxáciu a zábavu, ale aj medziľudskú komunikáciu. Dôležitý je pohyb a relaxačné cvičenie, ktorými sa pri pravidelných tréningoch optimalizujú hladiny kortizolu.

Stravu obohacujeme o :  

  • ovocie a zeleninu
  • zdroje omega 3 mastných kyselín
  • probiotiká
  • upokojujúce čaje (harmanček, medovku, valeriánu).
  • kvalitnú čokoládu

Pre zdravé zvládanie stresu odporúčame výživové doplnky na báze ľahko vstrebávateľnej formy magnézia, koenzýmu Q 10, vitamínov skupiny B, C a E s pridaním melatonínu.  

Viac informácií:

https://www.yourhormones.info/hormones/cortisol/

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

V tomto článku sa pozrieme na otázku koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí, pretože pri tejto otázke panuje veľa mýtov a poloprávd. Čítajte ďalej. Zobraziť celý článok

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu slúži na meranie energetickej potreby tela, zistíte aké množstvo kalórií potrebujete denne na udržanie aktuálnej hmotnosti. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.