Čo jesť pred tréningom?

Nie, nebudeme vám radiť niečo malé a ľahké, pretože to nijako nevysvetľuje podstatu problému. Táto fráza o vhodnej výžive pred tréningom sa spopularizovala natoľko, že už zabúdame na zodpovedné formovanie športovej gramotnosti. Pritom je to také jednoduché - výživa pred tréningom obsahuje komplex vitamínov a minerálov podľa vlastných tréningových cieľov. Viac prezradíme už v tomto príspevku!

Funkčná výživa pred tréningom

Základom, ako budovať správnu životosprávu pred tréningom, je stanoviť jasné kritériá. Postupne zisťujeme, že to, čo jesť pred tréningom, vyplýva zo správneho načasovaniaa obsahu vhodných surovín.

Pozor, vyhýbame sa akýmkoľvek extrémnym situáciám! Trávenie nezaťažujeme „kalorickoubombou“, ale ani neodchádzame cvičiť nalačno. S nesprávnou predtréningovou životosprávoutotiž súvisí stres pre organizmus a celkovo pre metabolizmus. Dochádza k veľkým „skokom“ v obsahu cukru v krvi, čo je inak významné pre optimálnu energiu vo fyzicky náročných situáciách. Preto dbáme nielen na to, čo, ale aj kedy jesť.

Časové a nutričné kritérium pre správnu predtréningovú životosprávu

Tu už narážame aj na zľudovenú frázu o malej a ľahkej výžive pred tréningom. Malá znamená skôr kaloricky optimálna a ľahká vo význame dobre stráviteľná. Najlepšie, keď už pri načasovaní prihliadame na vlastné tréningové ciele. Za ideálnu situáciu (cieľ) môžeme považovať maximalizáciu športových výsledkov bez hladovania, ale aj nepríjemného ťažobného pocitu počas trávenia.

Prečítajte si: 10 tipov, čo jesť večer po cvičení

Viacerí odborníci na športovú výživu sa preto zhodujú, že...

...medzi predtréningové snack treba zaradiť ľahko stráviteľné bielkoviny s regeneračným účinkom pre svalovú hmotu. Konzumáciou bielkovín podporujeme spaľovanie tukov, ale na druhej strane aj úspešnú syntézu svalových buniek. Pri stanovení tohto cieľa stačí načasovať výživu cca. 60 min. pred tréningom. Na to ako vhodné ľahko stráviteľné bielkoviny odporúčame oriešky a zdravé orechové produkty, semienka, jogurt alebo morčacie pochúťky.

Čo jesť pred cvičením na splnenie širšieho okruhu tréningových cieľov?

Svoje tréningové plány si jednoducho môžeme idealizovať, koľko chceme. Žiadnym z nich však nezaprieme nadväznosť všetkých základných makronutrientov. Logicky nedokážeme stimulovať na maximum svaly k výkonu a následne k regenerácii, keď je organizmus bez potrebnej energie. Z toho vyplýva, že všeobecne vhodnou stravou pred tréningom je kombinácia sacharidov a bielkovín, známych aj ako gainery a tukov.

Čo jesť pred tréningom?

 

Viete, že s rozšírením tréningových cieľov a doplnením výživy o ďalšie makronutrienty súvisí aj iné načasovanie?

 

Za predpokladu, že to, čo budete jesť pred cvičením, obsahuje optimálne zloženie tukov, cukrov a bielkovín, stravu načasujte v 2 -3 hodinovej rezerve. Najmä v prípade, že nie všetky zložky patria k ľahko stráviteľným.

Rozlišujeme:

  • Vhodné zdroje bielkovín: vajíčka, ryby, tofu, mlieko, hovädzie mäso
  • Vhodné zdroje sacharidov: ryža, zemiaky, celozrnné cestoviny a pečivo, ovocie

Pozor, skutočne sa nevyhýbame ani menším zdrojom cukru tesne pred cvičením. Najmä vtedy, keď potrebujeme dodať energiu na krátky, ale intenzívny tréning.

  • Vhodné zdroje tukov: jogurty, syr, smoothie, omega 3 mastné kyseliny na stálu hladinu glukózy v krvi a na metabolizmus dôležitých vitamínov a minerálov

Ďalšie zásady pre správnu životosprávu pred tréningom

Okrem zloženia a načasovania stravy pred cvičením dbáme na optimálny príjem tekutín. Čo sa týka hydratácie organizmu pred tréningom, určite nič nepraktizujeme náhle, nárazovo. Tekutiny prijímame aspoň s 20 min. odstupom v objeme 0,2 – 0,3 l. Navyše tekutiny prijímame aj počas cvičenia, inak narúšame hladinu nevyhnutných elektrolytov v tele. Funkčným tréningovým pitným režimom sú preto iontové nápoje na ochranu a posilnenie tela v náročných situáciách.

Viac info aj na:
https://www.webmd.com/fitness-exercise/ss/slideshow-foods-for-workout

Produkty v článku

Súvisiace články

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

V tomto článku sa pozrieme na otázku koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí, pretože pri tejto otázke panuje veľa mýtov a poloprávd. Čítajte ďalej. Zobraziť celý článok

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu slúži na meranie energetickej potreby tela, zistíte aké množstvo kalórií potrebujete denne na udržanie aktuálnej hmotnosti. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.